Kefírový ocot, nová hviezda detoxov

V posledných rokoch je jablčný ocot uznávaný ako spojenec na chudnutie a zdravie. Zatieňuje ho však iná odroda octu: kefírový ocot. Vysvetľujeme prečo!

Čo je ocot?

Ocot je kyslá kvapalina s viacerými výhodami, získaná alkoholovým potom octovým kvasením cukrového substrátu (ovocie, med, hrozno atď.). Všetky octy majú ako základ kyselinu octovú, ktorá im dáva ich antiseptické a protizápalové vlastnosti.

Jablčný ocot, nesporná hviezda detoxov

Jablčný ocot, ktorý sa dlho považoval za univerzálny všeliek, dobyl naše kuchyne a kúpeľne. Používa sa ako pre svoje nutričné ​​vlastnosti, tak aj pre blahodarné účinky na pokožku a vlasy.

Jednou z jeho hlavných predností je pomáhať vyrovnávať pH nášho tela, ktorá by pomohla bojovať proti rôznym neduhom ako sú infekcie, tráviace problémy či dokonca bolesti kĺbov. Jablčný ocot je tiež známy tým, že podporuje trávenie a podporuje trávenie strata váhy vďaka svojmu prirodzenému účinku na potlačenie chuti do jedla.

Ale kefírový ocot by mohol ukradnúť show

Kefírový ocot, vyrobený fermentáciou kefírových zŕn (kvasiniek a baktérií), má tiež mnoho výhod pre naše zdravie. Obsahuje najmä probiotiká, ktoré podporujú tzv črevnú biodiverzitu a stimulujú imunitný systém. Podobne ako jablčný ocot pôsobí protizápalovo, antisepticky a pomáha vyrovnávať pH organizmu.

Jeho pravidelná konzumácia môže pomôcť zmierniť poruchy trávenia, znížiť oxidačný stres, posilniť imunitný systém a dokonca zabrániť niektorým chronickým ochoreniam, ako je cukrovka alebo hypertenzia.

Jablčný ocot vs kefírový ocot: čo ich odlišuje

Úroveň chuti

Jablčný ocot je vďaka svojim ovocným vôňam a mierne sladkastej chuti všeobecne veľmi obľúbený u chuťových pohárikov. Kefírový ocot zase odhaľuje a trochu horkejšej a štipľavejšej chuti, ktoré vás na prvý pohľad prekvapia, ale aj potešia tých, ktorí pri varení hľadajú viac pikantnosti a originality.

Nutričná úroveň

Ak majú tieto dva druhy octu zaujímavé nutričné ​​vlastnosti, kefírový ocot ním je vyniká množstvom probiotík, tieto mikroorganizmy, ktoré sa starajú o našu črevnú flóru tým, že jej pomáhajú lepšie fungovať a odolávať infekciám. Kefír je tiež uznávaný ako jedna z najlepších dostupných probiotických potravín.

Na druhej strane, hoci oba octy poskytujú základné minerály ako draslík, horčík a vápnik, kefírový ocot obsahuje aj väčšiu rozmanitosť vitamínov, najmä skupiny B, prospešných pre tvorbu energie a správne fungovanie mozgu.

Úroveň použitia

Pri varení môžete tieto dva druhy octu konzumovať rovnakým spôsobom: v šalátoch, v marinádach alebo dokonca ako deglazúru na dochutenie vašich varených jedál. Okrem toho môžete zvážiť použitie kefírového octu ako jednorazovej náhrady za tradičný ocot diverzifikovať chute a variovať pôžitkypričom sa teší z jeho mnohých pozitívnych účinkov na vaše zdravie.

Domáci kefírový ocot, detská hra

Výroba kefírového octu doma je veľmi jednoduchá. Budete potrebovať:

  • kefírové zrná (nájdete ich v bio obchodoch alebo online)
  • voda (najlepšie filtrovaná, aby sa zabránilo chlóru)
  • nerafinovaný trstinový cukor
  • citrusová šťava podľa vlastného výberu (citrón, pomaranč atď.)

Ak to chcete urobiť, stačí:

  1. miešajte vodu a cukor, kým sa úplne nerozpustí
  2. pridajte kefírové zrná a citrusovú šťavu
  3. necháme kysnúť pri izbovej teplote približne 48 hodín za pravidelného miešania
  4. prefiltrujte prípravok, aby ste získali tekutinu a kefírové zrná, ktoré môžete znova použiť.

A ide to! Získate tak domáci kefírový ocot, ktorý jablčnému octu nie je čo závidieť. Skrátka, zdá sa, že kefírový ocot si zaslúži svoje miesto na našich stoloch a môže byť výbornou alternatívou pre tých, ktorí chcú obmieňať svoje zdroje probiotík a zároveň využívať neuveriteľné prednosti, ktoré tento typ octu ponúka.

Photo of author
A propos de l'auteur, Alexander Mičko

Vous êtes ici : Domovská stránka » Životný štýl » Kefírový ocot, nová hviezda detoxov